فهرست مطالب

شیشه هوشمند یا Smart Glass نسل جدیدی از فناوری شیشه است که امکان تغییر میزان نور را برای کاربر فراهم کرده است و شما می توانید با فشار دادن یک دکمه، شیشه را از حالت شفاف به حالت کدر تغییر دهید. این تکنولوژی، امکان دید بهتر، حفظ حریم خصوصی آنی و کنترل نور را برای کاربران فراهم کرده است، به علاوه این که مزایای دیگری مانند مقرون به صرفه بودن، طراحی خلاقانه و کاهش مصرف انرژی را نیز به همراه دارد.
در این مقاله قصد داریم به بررسی انواع شیشه های هوشمند بپردازیم.

 

 

بررسی انواع شیشه های هوشمند

انواع شیشه های هوشمند بر اساس فناوری به کار رفته
شیشه هوشمند فعال (Active Smart Glass)
شیشه های هوشمند فعال برای تغییر حالت خود به محرک های الکتریکی نیاز دارند و با توجه به فناوری به کار رفته در آن ها، دارای انواع زیر هستند:
• شیشه هوشمند LC. شیشه های هوشمند LC بر اساس تکنولوژی PDLC و به وسیله کریستال های مایع بین دو هادی الکتریکی عمل می کنند و سرعت تغییر از حالت شفاف به مات در این شیشه ها بیشتر است. به همین خاطر، استفاده از آن ها در صنایع مختلف مورد استقبال قرار گرفته است.
• شیشه هوشمند SPD. این نوع شیشه ها در حالت عادی شفاف هستند و زمانی که جریان الکتریکی برقرار می شود، حالت مات پیدا می کنند و میزان تابش نور و گرما در کنترل کاربر می باشد. از شیشه هوشمند SPD در خودرو و ساختمان ها استفاده می شود.
• شیشه هوشمند EC یا الکتروکرومیک. شیشه های هوشمند الکتروکرومیک، سرعت انتقال نور را به وسیله جریان الکتریکی تغییر می دهند که قبل از عبور جریان الکتریکی کاملا شفاف هستند و بعد از روشن شدن، نیمه مات یا مات خواهند شد. این تغییر حالت در مدت زمان بسیار کوتاهی اتفاق می افتد و از مزایای استفاده از این نوع شیشه ها می توان به صرفه جویی در مصرف انرژی و نصب آسان اشاره کرد.

شیشه هوشمند منفعل (Passive Smart Glass)

شیشه های هوشمند منفعل، به وسیله محرک های محیطی مانند گرما و نور تغییر حالت پیدا می کنند و دارای انواع زیر هستند:
• شیشه هوشمند فوتوکرومیک. این نسل از شیشه ها، نور را با توجه به میزان اشعه ماوراء بنفش (UV) انتقال می دهند و بیشترین استفاده آن ها در شیشه های ساختمان و شیشه عینک می باشد.
• شیشه هوشمند ترموکرومیک. این شیشه ها با توجه به میزان گرمای جذب شده، روند انتقال نور را تغییر می دهند، به همین خاطر با کنترل میزان انتقال گرما، در مصرف انرژی نیز صرفه جویی خواهد شد. از شیشه های ترموکرومیک عمدتا در صنعت ساختمان سازی استفاده می شود.

 

انواع شیشه های هوشمند بر اساس کاربرد

• شیشه هوشمند مات شونده. این نوع شیشه ها متشکل از کریستال های مایع و کاملا مات هستند. زمانی که جریان الکتریسیته قطع می شود، به حالت شفاف در می آیند. از شیشه های هوشمند مات شونده در بیمارستان ها، هتل ها، پارتیشن بندی اتاق ها، مراکز بهداشتی و درمانی و مجتمع های مسکونی استفاده می شود و در برابر اشعه ایکس نیز محافط بسیار خوبی هستند.
از جمله مزایای استفاده از شیشه های مات شونده می توان به حفظ حریم خصوصی، زیبایی ظاهری، دوام و ماندگاری بالا اشاره کرد اما در مقابل، هزینه نصب و نگهداری این شیشه ها بسیار بالاست و به دلیل جذب نوری که دارند، محیط را مقداری گرم می کنند که توصیه می شود از دستگاه های تهویه هوا استفاده شود.

انواع شیشه های هوشمند
• شیشه هوشمند خود تمیز شونده. این مدل از شیشه ها در پوشش بیرونی خود دارای محافظی از جنس دی اکسید تیتانیوم هستند که یک ترکیب تیتانیومی سفید است و باعث می شود سطح شیشه در هر شرایطی کاملا تمیز باقی بماند. از شیشه های خود تمیز شونده عمدتا در ساختمان های مسکونی، تجاری و استخرها استفاده می شود.
از جمله مزایای این نوع شیشه ها می توان به شفافیت بالا، باقی نماندن جای انگشت و کثیفی روی آن ها، مقاومت بالا در برابر سایش و صرفه جویی در انرژی اشاره کرد و از شیشه های معمولی نیز گران تر هستند. بهتر است از شیشه های خود تمیز شونده در مکان هایی استفاده شود که در معرض نور مستقیم خورشید قرار می گیرند، آن هم به این دلیل که نور خورشید باعث فعال شدن مکانیسم عمل این شیشه ها می شود.